Μύλοι Φθιώτιδας Το μπαλκόνι του Μαλιακού

Οι Μύλοι είναι ένα μοναδικής ομορφιάς χωριό στην Ανατολική Φθιώτιδα με υψόμετρο 510 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας Ανήκει στο Δήμο Στυλίδας και απέχει 6 χιλιόμετρα από τη Πελασγία και 47 χιλιόμετρα από τη Στυλίδα.
Χαρακτηρίζεται και ως "Το μπαλκόνι του Μαλιακού" αφού μπορεί να δει κανείς όλο το Μαλιακό. 


Εκεί βρίσκεται η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου που είναι χτισμένη σε υψόμετρο 600 μ. Χωρίς να είναι εξακριβωμένο η ίδρυσή της ανάγεται στους Μεσαιωνικούς χρόνους. 
Το Καθολικό της Μονής κοσμείται με τοιχογραφίες, εκ των οποίων ορισμένες χρονολογούνται στον 17ο αιώνα. 
Εντοιχισμένο ανάγλυφο από λευκόλιθο που υπάρχει στο Ναό, ενισχύει την άποψη περί παλαιότητας της Μονής, καθώς χρονολογείται στον 12ο ή 13ο αιώνα. Η Μονή διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821.Διαφυλάσσει δε τεμάχια Ιερών Λειψάνων Αγίων, Εικόνες του 19ου αιώνα και κάποια παλαιά Λειτουργικά βιβλία.

Ακόμη τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλους είναι το Κεφαλόβρυσο.
Οι μόνιμοι κάτοικοι του είναι 450, είναι χτισμένο αμφιθεατρικά και η θέα κόβει την ανάσα στον επισκέπτη. Ειδικά όταν χιονίζει είναι μαγικά!!
Η Μαριάννα Μυγδανάλευρου μας ταξιδεύει με τις φωτογραφίες της σε αυτό το μοναδικό τοπίο όλες τις εποχές του χρόνου.


Μια άποψη του χωριού από το προαύλιο του  Δημοτικού σχολείου προς τα Δυτικά μήνας ΜάρτιοςΤα αιωνόβια Πλατάνια πάνω στο δρόμο της πηγής που ονομάζεται κεφάλωση


Εδώ είναι ο δρόμος που οδηγεί προς τη κεφάλωση. Κάτω από τη στροφή είναι η πηγή.Η πηγή της κεφάλωσης πριν της βάλουν κάγκελα.Ηλιοβασίλεμα με το ξωκκλήσι του Αγίου Ηλία.Μια άποψη όλου του χωριού από Ανατολικά. Δείχνει προς βορειοδυτικά δηλαδή προς Αλμυρό και παραλιακά πίσω από τα βουνά.Ευχαριστώ τη Μαριάννα για τις υπέροχες φωτογραφίες.Δείτε επίσης

Ακολουθηστε μας