Στυλίδα

stilidatoday

Κωμόπολη και έδρα δήμου του νομού Φθιώτιδας. Βρίσκεται στο Μαλιακό κόλπο και αποτελεί το επίνειο της Λαμίας, από την οποία απέχει 16,5 χλμ. Έχει 4.993 κατοίκους (απογραφή 2001)

Σημαντικό εμπόριο (εξαγωγές λαδιού, ελιών, οσπρίων, τυροκομικών προϊόντων) και αλιευτικό κέντρο του νομού. Οδική και σιδηροδρομική συγκοινωνία με τη Λαμία και άλλες πόλεις.

Κατά την Επανάσταση του 1821 η Στυλίδα υπήρξε εστία επιχειρήσεων, με αρχηγούς τους Οδ. Ανδρούτσο, Νικηταρά, Δυοβουνιώτη. Ο Ανδρούτσος νίκησε τους Τούρκους στην Αγία Μαρίνα, ο δε Νικηταράς έφτασε μέχρι τη Στυλίδα. Αρχικά οι Έλληνες πέτυχαν να εκπορθήσουν το οχυρό της Στυλίδας, οι Τούρκοι όμως με αλλεπάλληλες επιθέσεις τους ανάγκασαν να επιβιβαστούν στα πλοία για να σωθούν.. Νέα επίθεση των Ελλήνων κατά της Στυλίδας έγινε το 1828, όπου κυρίεψαν εχθρική γολέτα.


Στον ίδιο δήμο (ΣΤΥΛΙΔΟΣ), ανήκουν:

η Αγία Μαρίνα, το Άνυδρο, το Αυλάκι, το Αχλάδι, το Βαθύκοιλο, η Βασιλική, η Γλύφα, το Δρέπανο, η Δροσιά, ο Καραβόμυλος, η Κουβέλα, το Κούτσουρο, ο Κυπαρισσώνας, το Λογγίτσι, τα Μελίσσια, το Μοναστήρι, οι Μύλοι, η Νέα Σπαρτιά, η Νεράιδα, το Παγώνι, η Παλαιοκερασιά, το Πανόραμα, η Παραλία Αχινού, η Παραλία Πελασγίας, η Παραλία Ραχών, η Πελασγία, οι Πεταράδες, οι Πλάκες, ο Πλατανιάς, οι Ράχες, η Σκασμάδα, η Σπαρτιά, η Στυλίδα, οι Φούρνοι, και η Φτιλιά.

Αξιοθέατα:

ΤΟ ΠΑΡΚΟ-ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Η ΠΡΟΤΟΜΗ και Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΤΟΥ 1821 ΚΑΣΟΜΟΥΛΗ.

ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ (1746), 2,5 χλμ B, και ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, 9 χλμ BA, το οποίο ιδρύθηκε το 1753. Tο καθολικό του είναι αγιορείτικου τύπου, τρίκογχo, με τρούλο και νάρθηκα.

ΟΙ ΠΗΓΕΣ "ΣΑΠΟΥΝΟΡΕΜΑ", στη θέση "Άγιοι Aνάργυροι", 15 χλμ B. Σχηματίζουν μικρό καταρράκτη. Eδώ υπάρχει δημοτικό καταφύγιο.

TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Γιορτές στο πλαίσιο της Ναυτικής Εβδομάδας

LivePedia.gr, εγκυκλ Χαρη Πάτση

Ακολουθηστε μας