Πελασγία

Η Πελασγία έχει υψόμετρο 213 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 38,9457304935 και γεωγραφικό μήκος 22,8379078517.


stilidatoday

Ένα υπέροχο χωριό, με σοκάκια και πλατείες, που μπορεί κάποιος να απολαύσει τις τοπικές γεύσεις και ποτά όλες τις εποχές του χρόνου. Επίσης μπορεί να κάνει τα ψώνια του στα μαγαζιά της περιοχής και στη λαϊκή αγορά (κάθε Τρίτη).

Αξιοθέατα : ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΠΕΛΑΣΓΙΑΣ. Σώζεται οχυρωματικός περίβολος (5ος-4ος αι. π.Χ.), που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Αχαιών Φθιωτών Λάρισας Κρεμαστής.

Πελασγοί ήταν οι πρώτοι κάτοικοι της Ελλάδας. Έτσι ονομάζονται όλα τα ελληνικά φύλα κατά τους προϊστορικούς χρόνους. Γενάρχης είναι ο Πελασγός . Σύμφωνα με τις απόψεις των ερευνητών της ελληνικής προϊστορίας, οι Πελασγοί κατοίκησαν σ αυτά τα μέρη περί τα μέσα της 2ης χιλιετηρίδας π.Χ. Αναφέρουν μάλιστα συγκεκριμένα στη περιοχή γύρω από το Αιγαίο, δηλ την ελληνική χερσόνησο, τη Θράκη, τη Μικρά Ασία και τα ενδιάμεσα νησιά, δίνοντάς της την ονομασία «πελασγική αυτοκρατορία»

Σύμφωνα με τη θεσσαλική παράδοση ο Πελασγός ήταν γιος του Ποσειδώνα, αδελφός του Αχαιού και του Φθίου. Εγκατέλειψε μαζί με τα αδέλφια του τη γενέτειρά του, τη Πελοπόννησο και κατέλαβε τη Θεσσαλία, από την οποία έδιωξε τους άγριους κατοίκους της. Διαίρεσε τη χώρα σε τρία τμήματα κι έτσι σχηματίσθηκαν οι περιοχές Αχαϊα, Φθιώτις, Πελασγιώτις. Αργότερα πέντε γενιές μετά τον Πελασγό, οι Κουρήτες και οι Λέλεγες έδιωξαν από εκεί τους απογόνους του, ορισμένοι από τους οποίους μετανάστευσαν στην Ιταλία.

Ακολουθηστε μας