Αχλάδι

Το Αχλάδι είναι ένα γραφικό ψαροχώρι με αμμουδερή παραλία ανατολικά και Δυτικά του φυσικού λιμανιού. Το Αχλάδι κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας αποτελούσε Τουρκικό τσιφλίκι. Μετά την απελευθέρωση η περιοχή δόθηκε από την πρώτη Ελληνική Κυβέρνηση στον Ολύμπιο Γιωργάκη ή αλλιώς Ζάκκα, οπλαρχηγό του εικοσιένα καταγόμενο από τα Γρεβενά της Μακεδονίας, σαν αποζημίωση για αυτά που έχασε στον Αγώνα. Το Ζακκέϊκο αρχοντικό (“το σπίτι της Αβρακώμης”) σώζεται σε άριστη κατάσταση μέχρι σήμερα. Η Αβρακώμη, αδερφή του Ζάκκα, δώρισε μετά το θάνατό της το κτήμα στο βασιλιά Κων/νο. Το 1922-3 το κράτος εγκατέστησε στη περιοχή τους πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης και τους μοίρασε μαζί με τους ντόπιους τον κλήρο.


Στο σημείο που εκβάλει στη Θάλασσα ο Αλμυροπόταμος. Σήμερα στο Αχλάδι έχουν χτισθεί πολλές παραθεριστικές κατοικίες. Η πλατεία του χωριού, πήρε το όνομα του νεαρού Αχλαδιώτη και χρυσου ολυμπιονίκη στη σφαίρα στους παραολυμπιακούς αγώνες 2008 στο Πεκίνο Πασχάλη Σταθελάκου.

Το Αχλάδι έχει υψόμετρο 3 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 38,8856273259 και γεωγραφικό μήκος 22,8063133782.

Ο πολιτιστικός σύλλογος Αχλαδιωτών "Το Χρυσάμπελο (Κούμπαο)" που στεγάζεται στο παραδοσιακό πέτρινο κτίριο στην πλατεία (πρώην δημοτικό σχολείο), δραστηριοποιείται για τη διάδοση της λαϊκής παράδοσης και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ακολουθηστε μας